Kategorier
Bageri

Besök ett anrikt konditori i Stockholm

Att få slinka in och ta en fika på ett anrikt konditori i Stockholm är verkligen en vardagslyx. Ett konditori där tiden stannar och man njuter av det nybakade.

Har man läst någon feelgood-roman, även kallat ”chick lit”, så vet man vilken roll konditorierna spelar i många böcker. Det är sällan som de fiktiva karaktärerna tar en espresso på stående fot och bara drar iväg. Många gånger sitter de och sippar länge på kaffet och äter någon av specialiteterna för konditoriet. Gärna en ljuvlig kaka.

Självklart kommer det fram någon person som de alltid antingen blir kära i eller finner en livslång vänskap hos. Riktigt på den nivån ligger vi svenskar inte utanför bokens fiktiva världar. Det är få som träffar kärleken eller vänner via ett konditori. Däremot är det många som njuter av atmosfären av ett konditori med vänner eller kärleken. Dofterna och ögongodiset som återfinns där är helt underbara.

Anrika konditorier att träffas på och ta en fika

Genom åren har det avhandlats många livsöden på olika konditorier i Sverige. Det är en samlingsplats att träffas på utanför hemmets väggar. För en del är det en chans att bryta vardagen hemmavid. Det kan vara välbehövligt att få byta miljö ibland och vara den som blir serverad i stället för att servera. Många konditorier har även eget bageri i Stockholm. Det gör att man vet att man får närproducerad fika av skickliga bagare.

Många letar hellre upp de mer anrika konditorierna för att få en fläkt av en känsla som är lite som förr. En bullfika kan väcka ljuva minnen från barndomen när man fikade med mormor eller farmor. Idag ser man sällan människor dricka kaffe på fat som de gjorde med kokkaffet förr i tiden. Däremot köper många latte eller en stor balja te till sin fika på konditoriet.